Fenomen prirode Modra Špilja na otoku Biševu

Modra špilja nalazi se na otoku Biševu, točnije na njegovoj istočnoj strani, u uvali Balun. Dubina se razlikuje u rasponu od 3 do 20 m. U ovu prekasnu špilju može se ući kroz dva otvora. Onaj manji otvor napravljen je 1884.g. i upravo od tada je špilja otvorena za javnost. Taj manji otvor dostatan je tek za prolaz čamca na vesla. Na južnoj strani špilje nalazi se nešto širi otvor, ali on se nalazi ispod razine mora. Kroz taj širi otvor prodire Sunčeva svjetlost te se reflektira od bijelog dna špilje. Upravo zbog te refleksije i odbijanja svjelosti, cijela špilja se ispuni modrom bojom, zbog čega je i dobila taj naziv.

O ovom prekrasnom fenomenu je pjesnik i znastvenik Joško Božanić napisao i knjigu, „U kamenu svjetlo“. Knjiga je prevedena na talijasnki i engleski i odlično je prihvaćena u svijetu. Upravo zbog toga, ova špilja postala je pravi mamac za turiste iz svih krajeva svijeta.
Ako ju dosad niste posjetili, možda je sada pravo vrijeme. Za jednostavan dolazak do ove špilje, možete izabrati našu taxi uslugu ili najam broda uz skipera i svu brigu oko prijevoza prepustite nama, a vi se samo opustite i uživajte.

Izleti prema Modroj Špilji